Posted: 8 years ago Quote #3
RGB Red, Green ve Blue Kelimelerinin ilk harflerinden, CMYK ise Cyan, Magenta, Yellow ve Kontrast kelimelerinin ilk harflerinden oluşmuş bir kısaltmadır. Günümüzde kullanılan farklı renk modları vardır. Bu modlar kullanıldıkları alana göre sınıflandırılırlar. En çok karşılaşılan renk modları ise RGB ve CMYK'dır.

Burada dikkat edilmesi gereken husus; çalışma bilgisayar ekranları gibi görüntüleme cihazlarında görünecekse RGB, Baskı yapılacaksa CMYK çalışılmak zorundadır. Grafik programları RGB'den CMYK'ya, CMYK'dan RGB'ye renkleri dönüştürse de bu her zaman güzel sonuçlar vermeyebilir.

RGB'de renkler daha canlı daha parlak görünür, CMYK'da ise daha mattır. Bunun sebebi RGB'nin sadece elektronik cihazlarda görüntü almak için tasarlanmış, CMYK'nın ise Baskı teknolojisi için tasarlanmış olmasından kaynaklanır. Çünkü Kağıt yada folyo üzerinde ekrandaki parlaklığı ve canlılığı almak mümkün değildir. Dolayısıyla Bilgisayar ortamında çalışırken de baskı renklerine yakın olması için CMYK renkleri biraz matlaştırılmıştır.

RGB'de Kırmızı, Yeşil ve Lacivert olmak üzere üç renk vardır, hiç bir renk olmaması durumunda görünecek renk siyahtır. Bütün renkleri tam verdiğimizde ise görünecek renk Beyazdır. Renk skalası 0 - 255 arasındadır. Doğadaki tüm renkler bu üç rengin karışımıyla oluşur.

CMYK'da ise Cyan (Gökyüzü Mavisi), Magenta (Vişne Çürüğü - Koyu pembe Arası), Yellow (Sarı), Kontrast (Siyah) renkler vardır. Hiç bir renk basılmadığı durumunda görünecek renk beyaz (Kağıt Rengi) varsayılır. Bütün renkler tam tonda verilirse ortaya koyu siyah Kahve arası bir renk çıkar. Renk skalası 0 - 100 arasındadır. Yine doğada gördüğümüz tüm renkler bu dört rengin karışımıyla oluşur.

Matbaa baskısında bu dört renk kullanılarak yapılan baskılara Trigromi Baskı denir.

Şimödilik bu kadar, faydalı olması dileğiyle...